• Meakanu

Help, geef ik teveel water?

Bijgewerkt op: 16 apr.

Water geven aan je planten, één van de lastigste onderdelen van plantenverzorging waar veel mensen in vast zitten of over twijfelen.

Wat eigenlijk niet moeilijk hoeft te zijn. Je hebt het waarschijnlijk overal al gelezen maar graag willen wij je toch ook even een uitleg geven om het makkelijker te proberen maken.


Je hebt vooral 3 soorten planten:

  1. droogstaande planten

  2. de gewone plant

  3. dorstige planten

Met droogstaande planten bedoelen we de cactussen en de vetplanten. Wat zeer vaak gebeurt uit onze ervaring, is dat ze vaak te weinig water krijgen en beginnen uit te drogen. Daarna wordt er overgecompenseerd en krijgen ze teveel water en dan begeeft de plant het vaak.

Dus als je deze planten te weinig water hebt gegeven moet je niet de frequentie aanpassen maar de hoeveelheid water. Het kan zijn als je (te) weinig water geeft, het water niet tot aan alle wortels in de grond raakt. Hierdoor krijgen soms de onderste wortels geen water waardoor de plant gaat lijden.

Hoe je deze planten best water kan geven, is deze tijdens hun waterbeurt volledig te doordrenken. Hiermee bedoel ik de volledige grond nat krijgen MAAR zorgen dat al het overtollige water er uit is. Daarom dat cactussen en vetplanten een goede drainage nodig hebben. Hierna kan je de plant weer lang zonder water laten, dit totdat de grond volledig is uitgedroogd.


De meeste planten hebben graag éénmaal per week water. zoals de cactussen en volledig doordrenken. Niet wachten tot de grond volledig is uitgedroogd maar gedeeltelijk. Hoe kan je dit het best checken wanneer het tijd is om water te geven?

Als de grond nog vochtig voelt tot halverwege je vingerkootje, dan is het te vroeg. Is je volledige vinger nog proper en is de grond volledig droog, kan je de plant terug water geven.

Wat bij ons thuis het beste werkt, is liever te weinig water dan te veel. Als we twijfelen, geven we gewoon een week later water (in de winter) of een paar dagen later (in de zomer).


Nu heb je ook dorstige planten, hier zitten vooral de tropische planten bij. Bij deze planten kan je best altijd zorgen dat de bovenkant van de grond toch altijd aan de vochtigere kant blijft. Dit is zo bij bijvoorbeeld zeer veel Calathea’s. Nu het is zeker nooit erg als je de bovenste laag laat uitdrogen maar laat deze grond zeker nooit volledig uitdrogen. Dit kan namelijk de wortelstructuur beschadigen.


Dus zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden en kunnen deze nog afwijken. Door bijvoorbeeld een plant in de badkamer te plaatsen (vochtige omgeving), kan het zijn dat je minder frequent water moet geven. Maar dat merk je zelf wel als je de grond in het oog houd.


Moest je toch nog problemen hebben met watergeven, kan je ook hydrokorrels plaatsen onderaan in je pot zit, deze korrels nemen water op. Dus als er teveel water onderaan in je pot zit zullen deze je net dat beetje helpen.


Moest je vragen hebben of heb je tips, mag je deze ook altijd delen. Door ervaringen te delen, leer je altijd bij, zeker in de plantengemeenschap!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven