• Meakanu

Hoeveel licht heeft mijn plant nodig?

Bijgewerkt op: 16 apr.

Elke plant is anders en elke plant heeft dus ook andere behoeftes. De ene plant houdt ervan in de volle zon te staan en andere planten staan misschien liever helemaal niet in de volle zon. Zij zijn eerder fan van een schaduw plekje.

Nu het lastigste is, weten wat we met al deze benamingen proberen te zeggen en iedereen interpreteert het anders.

Hopelijk kunnen we met uitleg een beetje duidelijker maken.


Waarom is dit toch zo belangrijk, hoor ik de meeste mensen vragen. Waarom dit belangrijk is, is omdat een plant licht nodig heeft om te groeien. Je moet het zien als voeding die essentieel is voor de plant. Als er niet wordt aan voldaan, kan de plant verschillende problemen krijgen.

Namelijk:

  • traag groeien - te weinig licht

  • veel spatie tussen bladeren en dus veel lege stammen - te weinig licht

  • gele bladeren - te weinig / te veel licht

  • bladeren die afsterven - te weinig / te veel licht

  • bruine bladeren - Te veel licht

  • verschroeide bladeren - Te veel licht


Dit zijn maar een aantal gekende gevolgen.

Het is niet altijd dat je plant eraan sterft, gelukkig maar. Toch kan je soms het gevoel krijgen dat hij bv te weinig/te veel water heeft en door hier dan te compenseren de plant wel sterft.


Nu kunnen we de meeste planten wel onderscheiden in 4 categorieën. Deze zijn mooi verwoord geweest door onze geliefde Mama Botanica.

  • Zonaanbidders

  • Ochtend- of avond zonnebaders

  • liefhebbers van indirect licht

  • Schaduwminnaars


De Zonaanbidders zijn planten die goed tegen de zon kunnen zoals bijvoorbeeld cactussen en etc. Zij hebben namelijk graag vier tot vijf uur direct zonlicht.


De Ochtend- of avond zonnebaders zijn planten die graag wel zonlicht hebben maar de harde middagzon mijden.

Zij kunnen meestal ook wel tegen een plek in enkel indirect zonlicht.


Liefhebbers van indirect licht kunnen niet tegen direct zonlicht en kunnen bruine bladeren krijgen als ze dit wel krijgen. Best plaatst je deze dus niet te dicht bij het raam waar de zon schijnt. Het voordeel is dat veel plekken in huis hieraan voldoen en de meeste planten dit ook prefereren. Dus veel keuze!


Schaduw Minnaars zijn planten die wel tegen een stoot kunnen. Ze hebben niet veel licht nodig om te gedijen. Nu dit wil niet zeggen dat ze geen licht nodig hebben. Wat we hier meestal mee bedoelen is een plaats van ongeveer vier meter van een raam of bijvoorbeeld achter een meubel dichter bij het raam. Dit wordt gezien als een schaduwplek.


Dus je ziet, elke plant is een beetje anders en hier kan je soms beter aan denken als je een plant zoek om een specifieke plek in je huis mee op te vullen. Heb je zelf niet veel kennis, mag je altijd hulp vragen bij ons!

Kijk naar de plek die je thuis wil opvullen en noteer of onthoud hoeveel licht komt er, wanneer is er zonlicht, is er direct zonlicht etc.

Samen kunnen we dan kijken welke plant er de plek bij jou thuis kan opvullen.


Ben je geïnteresseerd is nog meer info dat Mama Botanica te bieden heeft. Dit is zeker geen probleem wij hebben namelijk haar boeken in de winkel. Hierbij is ook haar boek Platenbijbel en hierin staat heel veel info over verschillende planten. Dit is altijd leuk puur uit interesse of als je echt problemen of vragen hebt over een specifieke plant bij jouw thuis.

Ook kan je haar bekijken op haar website.14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven