• Meakanu

The Philodendron Painted lady

Bijgewerkt op: 21 apr.

Naar mijn smaak één van de mooiere planten. Dit vooral door zijn mooie bladtekening en zijn bordeaux stam.

Zijn blad tekening vind ik zeer uniek, het lijkt er bijna te zijn opgeschilderd. Er zijn zo een kleine variaties in de kleur van het blad. Hierdoor is ook elke blad zo uniek.

Zijn bordeaux stam staat ook mooi in contrast met de iets lichtere kleur van de bladeren. Deze gaan van bijna volledig geel als ze ontrollen tot mooi groen, met natuurlijk meerdere schakeringen.

Dit is een klimplant zoals de meeste philodendrons. Als deze groter is, kan je hem altijd tegen een mospaal plaatsen.


Qua verzorging valt de Philodendron painted lady goed mee. Dit is zeker niet één van de moeilijkere planten. Hiermee bedoelen we dat hij geen specifieke eisen heeft waar je over moet piekeren.

Licht: Zorg dat je de plant in een goed verlichte ruimte plaatst. Deze houdt namelijk zeer van indirect zonlicht. Zie dat de plant nooit direct zonlicht op de bladeren krijgt. Dit kan namelijk zorgen voor bruine plekken op de bladeren.

Nu kan de Philodendron Painted lady wel tegen minder licht maar dit kan de groei belemmeren en zorgen dat de plant ‘leggy’ (veel ruimte tussen bladeren en veel lege stam) wordt. Teveel zonlicht kan je merken aan dat de bladeren meer geel worden dan oorspronkelijk.


Water: De Philodendron Painted lady staat graag licht vochtig. Dit zoals bij veel tropische planten. Plus ook altijd nakijken dat er geen water in de pot blijft staan.


Potgrond: Zorg dat de plant in een goed gedraineerde grond zit. Hier mag zelf altijd een beetje zand bij zitten net zoals de grond van een cactus. Heb je geen zand, kan je ook altijd kiezen voor perliet en orchideeën bark.

Het belangrijkste is dat de potgrond licht aanvoelt.


Temperatuur: De plant is niet geschikt voor een koudere Omgeving. Hij verdraagd geen temperatuur onder de 10°C. Zoals bij elke plant is tocht nooit een goed idee. Dus denk hier zeker aan als je een plek zoekt voor deze plant.


Verpotten: De Philodendron Painted lady heeft een goed robuust wortelnetwerk. Hij heeft niet veel verpotten nodig. Dit meestal pas na 2 tot 3 jaar. Nu als je merkt dat de wortels onderuit de gaten in de pot kruipen, is het zeker wel tijd om te verpotten.

Ga nooit te groot in 1 keer, maar in een pot die 2 tot 3 cm groter is in diameter. Als je te groot gaat, kan dit zorgen dat de potgrond niet kan opdrogen. Dit omdat de plant hier geen wortels heeft. Wat er dan kan gebeuren is ofwel gaat hij minder water krijgen omdat je ziet dat de grond nog nat is of er kan zich overtollig water bij wortels opstapelen en zorgen voor wortelrot. Maar dit zijn maar enkele voorbeelden.

Mogelijk kunnen we hier later nog een post over maken als jullie interesse hebben in de gevolgen.


En als laatste houden we de luchtvochtigheid: deze tropische plant houdt van luchtvochtigheid. Liefst tussen 65%-80%.

Veel planten kunnen tegen lager maar dit zorgt soms voor een aantal problemen. Het kan zorgen dat de bladeren gaan uitdrogen of kan zorgen dat de bladeren niet willen ontrollen.

Als je toch graag deze plant wilt hebben in je collectie maar je hebt geen luchtbevochtiger, heb je ook een aantal mogelijkheden.

  • Plaatst de plant in een vochtige kamer (badkamer)

  • Plaatst de plant naast andere planten. Samen gaan ze hun kleine ecosysteem maken en zorgen voor een hogere luchtvochtigheid.

Verschillende mogelijkheden dus om toch een hogere luchtvochtigheid te kunnen creëren.


Moest je nog vragen hebben, stel ze! We zijn er om van elkaar te leren. Voor planten zorgen leer je van elkaar !

Dus moest je zelf tips hebben, mag je deze ook altijd delen.


23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven